VEX House by Chance de Silva Architects in London, UK

Project: VEX
Architects: Chance de Silva
Location: London, United Kingdom
Area: 1,237 sq ft
Photographs by: Courtesy of Chance de Silva

VEX House by Chance de Silva Architects

The VEX House is a unique building in London designed by Chance de Silva architectsIt’s design uses a composition of music and architecture to create a unique construction. It was designed in collaboration with Erik Satie’s piano piece “Vexations” which is also where the inspiration from the name came from. The round sections of the house reference the loops of the repetitive piano music.

VEX House by Chance de Silva Architects in London, UK

Vex is a unique architecture/sound collaboration. It is an in situ concrete house which arose out of the collaboration between musician Robin Rimbaud (known as ‘Scanner’) and architects Chance de Silva.

Music and architecture both take as their starting point Erik Satie’s ‘Vexations’ – a looping, repetitive piano work that lasts around 18 hours in continuous performance.

This is to our knowledge the first architecture/sound collaboration of this type since Le Corbusier/Xenakis/Varèse’s Philips Pavilion of 1958. (In that it was envisaged as an integrated design collaboration, with the music and architecture symbiotic and made in parallel, rather than the sound added later as an installation in an existing building).

Creating the continuously changing, fluted exterior concrete required formidable craftsmanship in making the boat-like formwork.

Internally, exposed concrete ceilings, elements of wall and a single elliptical column create a warm, cavelike feel – although the building is paradoxically very light with window positions responding to Satie’s musical score as well as contextual and sunlight parameters.

Wherever an upper floor is ‘pulled back’ from the one below a crescent-shaped rooflight results. Where an upper floor overlaps the one below, there is a reflective soffit of galvanised steel.

The building is a very bold addition to a London conservation area (of predominantly Victorian houses). It nudges forward of the historic building line to give views down the street, capture sunshine around the clock, and look out towards a local landmark church.

The building is triple-glazed, highly insulated and, with very good thermal mass from the concrete, has a simply-controlled internal environment using an efficient condensing gas boiler and underfloor heating.

Sound is incorporated in a hardwired Sonos system controlled from iPod or mobile phone.

Chance de Silva

VEX House by Chance de Silva Architects in London, UKVEX House by Chance de Silva Architects in London, UK

VEX House by Chance de Silva Architects in London, UKVEX House by Chance de Silva Architects in London, UKVEX House by Chance de Silva Architects in London, UKVEX House by Chance de Silva Architects in London, UKVEX House by Chance de Silva Architects in London, UKVEX House by Chance de Silva Architects in London, UK

 

Tags: chance de silva, concrete, contemporary, exterior, interior, London, music, piano, round, vex house


Post Source: http://www.architectureartdesigns.com/vex-house-by-chance-de-silva-architects-in-london-uk/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *